Categories
Nerazvrščeno

PREBUJENJE

Zgodba o KRALJEVI KRONI
… V prostoru nekje na nebu je Slehernik videl vladarja njegovega planeta, Kralja Vseveda!
Kralj je sedel, kot se spodobi za kralja, na prestolu, ki se je bleščal od zlata. Prestol in kralj sta delovala, kot da sta zlita v popolnosti. Samo nekaj je izgledalo pomanjkljivo. Krona na kraljevi glavi se je majala. Kralj jo je vseskozi popravljal…. Šele takrat je opazil nekaj, kar prej ni videl, zaradi vsega tega blišča in sijaja; Kralj je bil slabe volje. V trenutku, ko je to opazil, je pričel brati kraljeve misli. »Vse sem jim dal! Dal sem jim zdravje, dolgo življenje skoraj brez skrbi in možnost nenehnega nakupovanja. A oni ne cenijo nič! So razvajeni in nevzgojeni. Najhuje je pa to, da se ne bojijo več avtoritet. Ne spoštujejo ničesar, kar sem jim dal.« Kralja je še posebej bolelo, da ljudje ne cenijo tehnologije, znanosti in medicine. »Pa kaj ti mislijo, da je vladati tako lahko.?!« se je pridušal kralj. »Kot da nima vladar nobenih skrbi. O ko bi vsaj ta prekleta krona stala na svojem mestu«, si je mislil.
Takrat je Kralj sprejel odločitev, da bo rešil glavne tegobe njegove vladavine: staranje prebivalstva, neposlušnost in nespoštljivost podanikov, pomanjkljiv nadzor nad podaniki ter zastoji v tehnološkem napredku. Ko si je moral zopet popraviti krono na glavi, je prišel do briljantne ideje. »Podanikom bom dal korono, da sprevidijo kako je težko, če imaš nekaj takega vedno nad glavo.«
Zaradi zastojev v tehnološkem napredku, je na lokacijah, kjer je spustil korono, pričel testirati zmogljivejše omrežne postaja. »To bo dober test«; si je mislil… Že precej kmalu se je pokazalo, da načrt odlično deluje. Virus se je uspešno širil. Države so zahtevale karanteno. Ljudje so v strahu za svoje življenje celo pomagali pri obveščanju o kršitvah. To je bil uspeh, ki ga še kralj ni predvidel in ne pričakoval. Še več, ljudje iz turističnih krajev so preganjali turiste iz njihovih ozemlji. Mediji so tako kot vedno, dobro opravili svojo vlogo. Trobili so o teh primerih ne glede na to ali so bili resnični ali ne. Ljudje so zopet pričeli spoštovati svoje zdravstvo, pa čeprav so prav tam najbolj pomagali razširiti virus. »Le kdo bi se spuščal v to.« si je mislil. »Ljudje potrebujejo nekoga zunaj, ki mu 100% zaupaš, bogove na zemlji. Ni pomembno kakšne obleke nosijo; bele ali črne. Če so obleke bele je to samo še toliko bolje.«
Karantena bo trajala 3 mesece. Bi trajala dlje, vendar so ljudje v strahu pred gospodarskim nazadovanjem, želijo čim prej delati. Pa čeprav bo veliko starostnikov umrlo. Ljudje so to sprejeli kot dejstvo – kot nujno potrebno žrtev brez česar pač ne gre. In sedaj kar naenkrat ni več čudno, če slabotni umrejo. Še posebej tam kjer so vzpostavljene zmogljivejše bazne postaje. Človeški organizem se na njihovo valovanje, še ni čisto privadil. Ljudje se sedaj končno zavedajo, da je nadzor množic nujno potreben. Spremljanje prek telefona, bluetoot- a in drugih naprednih tehnologij ter seveda s podporo možnega 5g omrežja. Končno so tudi ljudje sprevideli, da so socialna omrežja več kot potrebna za ta namen. Cepljenje tudi ni bila več težava. Ne samo proti koroni, še proti gripi so se vsi radi cepili. Včasih so se pojavile kakšne zdravstvene posledice cepljencev; alergije, okvare organov in tudi smrt. Vendar ljudje so vedeli, da je tako kot pri starejših, ki so umrli za korono, to samo kolateralna škoda, ki jo je potrebno sprejeti za zdravje ljudstva. Tudi tehnološki napredek ni več zastajal. Države in investitorji so vlagali ogromna sredstva v tehnološki razvoj. Ljudje so se zavedali, da je potreben. Drugače bi težko uravnavali družbeno ekonomske kazalce….

PREBUJANJE
… Slehernika je zbudil alarm na budilki. Zbudil se je rahlo zbegan. Pa ne zaradi sanj, ki jih je imel. Take in podobne sanje je sanjal večkrat. Vendar se mu je zdelo, da je tokrat nekaj drugače. Le kaj bi to bilo, je razmišljal… Spomnil se je je kralja in njegove majajoče krone ter začutil čustvo, ki ga ni pričakoval. Ni bil strah in ni bila jeza. Bilo je, … sočutje. Prav zares, sočutje. Ob temu ko je začutil kraljevo grozo ob izgubi dragocene krone, je razumel in tudi čutil kraljevo stisko. Ko je še naprej razmišljal o vrednosti, ki jo lahko kralj izgubi, ter čutil z njim vso bolečino, se je zavedel še nečesa drugega. Ugotovil je, da on sam, za razliko od kralja, ne more več kaj dosti izgubiti. Veliko je izgubil že v preteklosti. Kajti svojo vrednost je vedno meril preko drugih; preko drugih ljudi in preko zunanjih predmetov. Kljub tej ugotovitvi, se je kar naenkrat počutil lažjega in osvobojenega. Pričel je ugotavljati, kje je njegova prava vrednost. Našel jo je v sebi. Hvaležen je doumel, da krona ni več potrebna.

Gorazd

Zgodba o KRALJEVI KRONI, zapisano 5.4.2020
Zgodba PREBUJANJE, zapisano 15.12.2020

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja